Bästa basketspelarna genom tiderna

Bästa basketspelarna genom tiderna

Basket bildades på 1800-talet och därefter har denna sporten växt något enormt och anses idag vara en av de mest populära sporterna i många länder. Sedan starten av basket har det dykt upp ett antal spelare som verkligen skapat ett namn för sig själv. Dessa spelare är dessutom en av anledningarna till varför fler och fler börjat älska sporten.

På grund av hur många kända basketspelare som finns, oavsett om de fortfarande är aktiva eller inte, är det inte lätt att utse vem som egentligen är den allra bästa. Men vi har försökt skapa en lista med fem spelare som sticker ut i mängden. Detta innebär dock inte att detta är alla basketspelare som anses bäst, utan endast ett fåtal.

5. Magic Johnson

På femte plats kommer den före detta basketspelaren Magic Johnson, han föddes 1959 i Michigan, och mellan åren 1979 till år 1991 spelade han för LA Lakers. År 1996 återvände han igen och spelade för La Lakers igen. Under sin karriär vann Johnson 5 NBA-titlar och var med att vinna OS-guld år 1992 där han ingick i det så kallade Dream Team. År 1999 spelade han för Magic M7 i Sverige, det var ett sätt för att försöka göra den klubben till ett storlag i Europa.

4. Bill Russell

På fjärde plats kommer Bill Russell som var aktiv basketspelare från och med 50-talet och framåt ett antal år. Han föddes år 1934 och anses vara bland de bästa basketspelarna någonsin. Under 13 säsonger spelade han för Boston Celtics och 11 av dessa säsonger var han med och vann tillsammans med klubben NBA-mästerskapet. Innan han började sin professionella karriär som basketspelare spelade han när han gick i skolan, både high school samt college. Under karriären blev han utsedd till den värdefullaste spelaren hela fem gånger.

3. Kareem Abdul-Jabbar

På tredje plats kommer Kareem Abdul-Jabbar. Han spelade i NBA i hela 20 säsonger, först spelade han för klubben Milwaukee Bucks och därefter för LA Lakers. Karriären började han i UCLA och han blev draftade till Milwaukee Bucks år 1969 där han spelade i runt 7 år innan han började spela för La Lakers. Hos Lakers-klubben spelade han fram till år 1989. Under sin karriär blev Abdul-Jabbar har blev blivit basketspelaren som utsetts till den mest värdefulla spelaren sex gånger, vilket även ledde till att han var spelaren som fått detta pris flest antal gånger.

2. LeBron James

På andra plats kommer den amerikanska basketspelaren LeBron James som de flesta någonsin hört talas om. Han spelar för LA Lakers och startade karriären som basketspelare i high school. Efter att han tog studenten började han direkt i NBA. I början spelade han för Cleveland Cavaliers, därefter Miami Heat innan kan kom tillbaka till Cleveland. Det var år 2018 som han började spela för Lakers. LeBron James har bland annat varit med och vunnit amerikanska basketligan, och vid varje vinst blev han utsedd till den spelare som är mest värdefull. Detta skedde tre gånger. Förutom detta har James även varit med att vinna två OS-guld.

1. Michael Jordan

Michael Jordan är en välkänd basketspelare som i de allra flesta fallen hamnar på första plats, oavsett vem det är som skapat topplistan. Jordans storhetstid sägs ha varit under 80- samt 90-talet när han spelade i Chicago Bulls. På den tiden hade han ett poängsnitt på 30+ poäng vid varje match. Det finns inte många andra basketspelare som spelat lika bra som Michael Jordan. Under sin karriär har han vunnit ett flertal NBA-titlar samt varit med att vinna OS-guld till USA. Detta har gjort Jordan till en riktig hjälte inom basket.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*