Korfball, en skruv på basket

Har du hört talas om korfball? Inte? Du är inte ensam! Det är inte så många som har hört talas om den här sporten utanför Nederländerna där den uppfanns. Det är en sport med tydliga regler och har en potential att slå internationellt då den har många spännande element. Korfball är inte den enda sporten som knappt är känd utanför de egna landets gränser, andra exempel på sådana sporter är kabaddi och bo-taoshi.

När någon säger lagsport tänker de allra flesta på hockey, fotboll, basket eller någon annan av de sporter som är stora internationellt. Det finns många fler lagsporter som kanske skulle intressera dig, tänk alla de som bor utanför Norden och som går miste om innebandy till exempel! Bandy är nämligen knappt känt utanför Sverige och Finland, här är den en del av allas vår uppväxt då den stadigt står på schemat på skolgymnastiken.

Betting kan få de flesta sporterna att bli spännande

Oavsett vilken sport du har fastnat för eller vill veta mer om kan du med stor sannolik betta på den hos någon av sajterna som bästabettingsidorna.se erbjuder. Ett bra sätt att lära känna en ny sport är genom att se vad du kan spela på i spelen.

Det är inte bara slutresultat som det erbjuds odds på utan även olika saker som händer inom matcherna. Exempel på sånt som du kan hitta bettingodds på är vilket lag kommer att tilldömas första faulen eller bakåtspelet. Betting kan höja spänningen i de flesta matcherna.

Korfball, den jämlika sporten

En idrottslärare från Nederländerna var i Sverige i början på 1900-talet och blev inspirerad av korgboll som han lärde sig här. Han åkte hem och funderade på hur han skulle få sporten att passa till skolundervisningen. Eftersom de redan då hade gemensam idrott för pojkar och flickor såg han till att ha jämn fördelning på könen i lagen och även på positionerna på planen. Enligt reglerna måste varje lag alltså ha lika många killar och tjejer på planen och de måste vara jämnt fördelade på alla positioner.

Korgen har ingen planka på baksidan och är placerad högst upp på en 3,5 m hög stolpe. Korgen står en bit in på planen från kortsidan vilket gör att det går att göra mål från alla håll. Spelarna får inte heller springa eller dribbla med bollen, så fort en spelare har bollen måste de stanna. En spelare kan inte heller skjuta när denne är markerad utan allt spel måste ske snabbt och taktiskt för att hålla motståndarna på håll.

Exotiska sporter som kabaddi och bo-taoshi fascinerar med sin enkelhet

Asien har många spännande sporter och två av de som är minst kända för oss här i Sverige är kabaddi från Bangladesh och bo-taoshi från Japan.

Kabaddi påminner mycket om spökboll som många av oss spelat på skolgymnastiken fast med full kroppskontakt. Det är hetsigt, svettigt och med den lilla och märkliga detaljen att den som anfaller inte får andas under anfallet utan måste rabbla ‘kabaddi, kabaddi, kabaddi’.

Det finns ingen motsvarighet till bo-taoshi i Sverige, ett lag ska skydda en spelare som befinner sig upp på en stolpe. Motståndarlagets uppgift är att få ner ho

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*